Prinsjesdag is weer geweest en we gaan weer richting het najaar. Het is dus weer tijd om je zorgverzekering te bekijken. De premie van de verplichte basisverzekering is bekend. Ook de dekking van deze basisverzekering is inmiddels door de overheid vastgesteld. Hetzelfde geldt voor de premies van de aanvullende verzekeringen. Je kunt ook een vergelijking maken op bijvoorbeeld deze site met andere aanbieders. In de heel veel gevallen loont het namelijk om overstappen. Wil je ook geld besparen? Lees dan vooral verder!

Verplichte basisverzekering

In Nederland moet iedereen van 18 jaar en ouder een eigen zorgverzekering hebben. Deze bestaat uit een verplichte verzekering die dekking biedt voor de basis gezondheidzorg. Zaken als het huisartsbezoek en een groot aantal medicijnen worden hier bijvoorbeeld door gedekt. Niet de verzekeraars maar de overheid bepalen welke zaken worden gedekt door het basispakket. De premies daarentegen worden bepaald door de verzekeraars.

Eigen risico

Bij een zorgpolis is er ook altijd een eigen risico van toepassing. Het minimale eigen risico is voor komend jaar vastgesteld op 385 Euro. Dit is dus gelijk gebleven aan vorig jaar. Je betaalt eigen risico allen voor zorg uit het basispakket van de verplichte verzekering. Je hebt de mogelijkheid om dit op te hogen tot maximaal 885 Euro. Dit kan je overwegen als je verwacht dat je geen of heel weinig zorgkosten maakt. Het voordeel is dat je dan minder premie hoeft te betalen. Let wel op! Mocht je onverwacht toch kosten maken, dan is het gevolg dus wel dat je een grotere eigen bijdrage hebt.

Aanvullende verzekering

De verplichte verzekering voor biedt dekking voor zorg uit het basispakket. Als je je wilt verzekeren voor kosten die daarbuiten vallen, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Deze premie komt op je premie voor het basispakket. Zo kun je een aanvullende tandarts verzekering afsluiten en zijn verschillende modules die bepaalde kosten voor fysio of opticien vergoeden. Op zorgverzekerinq.nl kun je naast de premies van het basispakket ook de aanvullende verzekeringen vergelijken.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

Er zijn in beginsel twee soorten polissen. Allereerst heb je de natura polis. Hierbij kan je zorg verkrijgen bij een beperkt aantal instellingen waarmee jouw verzekeringsmaatschappij een contract heeft afgesloten. Vind je het belangrijk dat je helemaal vrij bent in de keuze van je zorgverlener, dan is een restitutie zorgverzekering de beste keuze voor jou.

Kijk bij een vergelijking van zorgpolissen niet alleen naar de hoogte van de premie. Dit lijkt natuurlijk aantrekkelijk, maar kijk vooral ook goed naar de vergoedingen van een bepaalde polis. Bedenk vooraf dus goed wat je nodig denkt te hebben aan zorg en vergelijk daarna de tarieven van de polissen die hieraan voldoen. Dit voorkomt dat je iets minder premie betaald maar alsnog veel geld kwijt bent omdat je polis bepaalde zorg niet vergoedt.